Dieta to najważniejszy aspekt jeśli chodzi o nasze zdrowie i samopoczucie. Odpowiednie odżywianie wpływa na nasz organizm pozytywnie. Dotyczy to również wyglądu, w tym również paznokci, skóry, czy właśnie włosów.
Podstawowym składnikiem włosów jest keratyna, a pigmentem odpowiedzialnym za kolor jest melanina. We włosie znajdują się też tłuszcze, witaminy oraz związki mineralne. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednich substancji w formie suplementów oraz pokarmu.
Jako suplement można stosować preparaty, które zawierają cynk, siarkę, krzem, biotynę, kwas pantotenowy (witamina B5). Oczywiście wszystkie te składniki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Tak więc oprócz samego suplementowania, możemy dostarczyć je w codziennej diecie.
Powinniśmy dostarczać organizmowi wszelkich składników dzięki zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkom.
Co należy jeść, aby mieć zdrowe i mocne włosy?
Węglowodany złożone to podstawowe źródło energii. Znajdziemy je w wielu produktach, które dostarczą nam również inne ważne elementy jak witaminy, minerały.
Złożone węglowodany znajdziemy m. in. w takich produktach jak:
- pełnoziarnisty makaron, pieczywo
- rośliny strączkowe – fasola, soja, soczewica
- owoce
- warzywa
- ryż brązowy
- ziemniaki
- kasze.
Białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego również będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie i wygląda naszych włosów. To podstawowy budulec, aminokwasy dostarczane wraz z pokarmem są egzogenne, a więc organizm nie może ich wyprodukować samemu. Jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi tego typu aminokwasów, nasze włosy mogą stać się słabe, podatne na zniszczenia oraz łamliwe.
Białko i aminokwasy znajdziemy w:
- rybach
- mięsie
- mleku i przetworach mlecznych
- jajkach
- orzechach
- kaszach
- roślinach strączkowych.
Tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Pozytywnie wpływają na nasze włosy, paznokcie oraz skórę. Są nawilżone, wyglądają zdrowo. Ich niedobór sprawia, że włosy są such, ich wygląd jest nienajlepszy. Mogą nawet wypadać i szybciej się niszczyć. Organizm nie produkuje tego typu tłuszczy, a więc musimy je regularnie dostarczać naszemu organizmowi.
Omega-3 i omega-6 znajdziemy w:
- tranie
- olejach nierafinowanych, np. oliwa z oliwek
- awokado
- ryby
- siemię lniane.
Siarka to podstawowy element keratyny. Ten minerał ma więc ogromny wpływ na kondycję włosów i skóry. Niezbędna jest w przypadku łojotoku, łupieżu, łuszczycy, czy trądzika. Niedobór może skutkować wypadaniem włosów, czy wolniejszy porost.
Siarkę dostarczymy organizmowi wraz z:
- mięsem
- przetworami mlecznymi
- czosnkiem
- cebulą
- owocami
- warzywami
- orzechami.
Cynk, a właściwie jego niedobór ma negatywny wpływ na naszą skórę, paznokcie i włosy. Brak cynk sprawia, że włosy rosną słabsze i mogą wypadać.
Cynk znajdziemy w:
- nasionach dyni
- żółtkach jaj
- kakao
- wątrobie wołowej
- warzywach
- owocach.
Witaminy to bardzo ważny element naszej diety. Musimy je regularnie przyjmować w różnych pokarmach, a także w formie suplementów. Aby zadbać o nasze włosy, niezbędne będą witaminy:
- A (tran, masło, jaja, warzywa)
- B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B7 (biotyna) (jajka, kakao, ryby, mleko, warzywa, orzechy, migdały)
- C (truskawki, papryka, cytrusy)
- E (oleje roślinne, warzywa, jajka, tran, orzechy).
Fryzura w 2022 roku wyświetlana była 2873 razy! Z czego ta inspiracja 2022 62 w ostatnich 10 dniach. Liczymy że artykuł Wpływ diety na zdrowe włosy pomógł Ci coś znaleźć